Retro-inredning – inspiration och fakta

Finns det något vackrare än inredning och byggnader från tidigt 1900-tal? Med sina detaljerade stuckaturer, mässingsdetaljer och art déco-arkitektur är det en favoritperiod hos många stylister och inredare. I det här inlägget pratar vi om de mest populära stilarna från första halvan av 1900-talet och om var du kan läsa mer om retro-inredning!

Jugend & Art Déco – tidigt 1900-tal

Under slutet av 1800-talet dök riktningar inom konst och arkitektur upp på olika håll i Europa, som i vissa länder kallades ”art noveau”, i andra ”jugend”. Gemensamt för riktningarna var ett brott med tidigare klassiska principer om komposition och normer. I stället tog man inspiration från naturen och skapade organiska former och slingrande linjer. Vanliga motiv var blommor och växter, kvinnokroppar och andra naturliga och organiska föremål och varelser. Formerna och reaktionen mot tidigare regelverk kom att utvecklas inom 20-talets art déco, som betonade geometriska former och rikt ornamenterade uttryck.

Retro-kakel från tidigt 1900-tal

Att inreda badrummet med gammaldags kakel i äldre stil är ett enkelt sätt att skapa en känsla av autenticitet och klassisk stil i hemmet. För autentiskt och tidstypiskt retro-kakel med design från sent 1800- och tidigt 1900-tal kan du vända dig till Sekelskifte. Här finns gammaldags kakel i retro-stil med klassiska förlagor från perioden kring sekelskiftet. Du hittar retro-kakel i allt från från klassiska plana vita eller svarta halftiles till det för perioden typiska gröna kaklet, i olika former och stilar.

Taklister i sekelskiftesstil

Utsmyckad stuckatur och detaljerade taklister ger en känsla av lyx i vilket rum som helst. Vackra taklister i klassisk stil kan du nu för tiden hitta i smidig frigolit eller polyuretan, som gör dem enkla att fästa i taket, och som ser naturtroget och autentiskt ut. Hos Sekelskifte hittar du taklister och takrosetter i ornamenterad eller enkel stil från sent 1800- och tidigt 1900-tal, i lätthanterlig och kostnadseffektiv polyuretan.

Funkis – 1930-talet

1920-talets modernism och radikala brott mot tidigare normer mynnade inom vissa kretsar ut i funktionalismen, en radikal stil som i Sverige fick sitt stora genombrott i och med Stockholmsutställningen 1930. I funkis-hus och -design styrs formen av funktionen – därför präglas stilen av enkla, raka linjer och sparsmakad utsmyckning. I Sverige har framstående formgivare inom funktionalismen varit exempelvis Uno Åhrén, Gunnar Asplund, Ingrid Wallberg och Eskil Sundahl. Funktionalismen spred sig långt utanför arkitektur och formgivning, och kom att prägla samhällsfrågor som stadsplanering och socialpolitik.

Funkismöbler och -design

Möbler i funkisstil är ständigt populära och går att hitta hos många andrahands-försäljare. Ett svenskt företag som Svenskt Tenn är alltid trendiga och deras logga på andrahandsmöbler- och andra föremål är en bra kvalitetsstämpel. Att söka på ”funkis” på sidor för begagnande varor, som Blocket eller Tradera är bra sätt att hitta billig retro-inredning i funkisstil i hela landet.

Swedish Modern – 1940-tal

På 1930-talet var funktionalism ledordet, och funkishusen bredde ut sig i det svenska landskapet. På 40-talet hade den funktionalistiska tanken inpräntats hos många, även inom konst- och designvärlden, och formgivning och design präglades av den moderna människan och hennes behov. I Sverige beskrevs många formgivare och arkitekter med begreppet Swedish Modern – en kanske mjukare och trivsammare form av 20- och 30-talets modernism.

40-talsmöbler

Möbler från 1940-talet är populära på auktions- och andrahandsmarknaden. Hos auktionsverket Bukowskis kan du se fina exempel på möbler och inredning från Swedish Modern-formgivare. Hos Barnebys kan du bläddra bland tidigare auktioner av 40-talsmöbler för att få inspiration och se slutpriser på tidigare auktioner.

Folkhemslägenheten

Sedan 2013 kan du på Nordiska museet i Stockholm besöka Folkhemslägenheten, en återskapad lägenhetsmiljö från slutet av 1940-talet. Här kan du stiga rakt in i det svenska folkhemmet, hos familjen Johansson och deras två rum och kök. Titta i skåp, sitt i soffan och lyssna på radioprogram från tiden. En nostalgisk upplevelse även om du inte var med när det begav sig!