Kontorsstolar

En bra kontorsstol gör mycket för kontoret, från både en estetisk och en ergonomisk synvinkel. De finns i många olika utformningar i olika prisklasser som utöver att vara bekväma att sitta i till exempel kan förbättra balansen och ha höj- och sänkbara dynor och armstöd för att vara så skonsamma som möjligt för dina ben och armar samt din rygg och nacke. Även för dig som jobbar hemifrån är en bra stol en sund investering väl värd att göra. Kolla in DPJ.se för att hitta den kontorsstol som passar just dig.

Fördelarna med en ergonomisk kontorsstol

Med begreppet ergonomisk kontorsstol menas en stol som är utformad för att vara skön och skonsam för kroppen och därmed underlätta för dig som jobbar stillasittande mycket. Några stora fördelar med dem är att du undviker att skada eller bli stel i rygg och nacke, får ett förbättrat blodflöde, och kan välja olika stolar särskilt utformade efter dina anställdas behov och förutsättningar.

Undvik skador i rygg och nacke

Med en bra ergonomisk kontorsstol undviker du att sitta med dålig hållning lutad framåt, med ”gamnacke” och böjd rygg. Inte nog med att detta gör ont i längden och gör dig stel i nacken och ryggen, utan det kan också ge skador som gör det svårare för dig att vara så aktiv som du vill vara efter att du är färdig på kontoret.

Få förbättrad blodcirkulation

Något som de flesta nog har varit med om är att få ont i benen, armarna och resten av kroppen efter att ha suttit stilla i en viss ställning för länge. Med en ergonomisk stol kan du undvika detta, både gällande blodcirkulationen i ryggen och i benen och armarna, och komma i rätt höjd i förhållande till ditt skrivbord.

Få rätt stol för varje persons behov

Alla är olika, och har olika förutsättningar och önskemål. Då ergonomiska kontorsstolar finns i många olika utformningar och modeller går det att hitta rätt för att alla i din personal ska kunna må bra på jobbet, oavsett om de har några särskilda behov. Till exempel är en sadelstol särskilt bra för den som behöver minimera belastningen på lederna och få en bra blodcirkulation.

Design kontorsstol

Tänker du när du hör ordet kontorsstol på en tråkig eller ful stol med ett sterilt utseende? Så behöver det inte vara, då du kan välja en snygg kontorsstol som passar in i inredningen som helhet. Det finns många olika typer av design på kontorsstol, och därmed något som visuellt passar in i så gott som alla kontor. Något som är populärt är en stol i retro-stil, men som samtidigt har med sig ett modernt ergonomiskt tankesätt för att bli det bästa av båda världarna.

4 saker att tänka på när du ska köpa kontorsstolar

Innan du slår till och köper en kontorsstol finns det några saker som är bra att tänka på. Välj till exempel stolen baserat på hur du kommer använda den, på vilken mekanik du behöver, och på vilken höjd och material som passar dig bäst. Tänk även på att skaffa ett golvskydd, då hjulen annars lätt skadar golvet.

1

Skaffa ett golvskydd

Hjulen på kontorsstolar kan efter mycket användning olyckligt nog slita på golvet eller mattan vid ditt skrivbord, något som är helt onödigt. På samma sätt som du har underlägg under tallriken bör du därmed skaffa ett golvskydd för kontorsstol, som är långt mycket billigare att ersätta än vad det skulle kosta att renovera golvet eller att byta ut mattan.

2

Välj stol baserat på hur mycket du använder den

Sitter du ner mycket i ditt arbete, eller bara lite grann? Desto mer av din arbetstid som du spenderar sittandes, desto viktigare är det att du investerar i en riktigt högkvalitativ och ergonomisk kontorsstol för att undvika problem med blodcirkulationen och ryggen, medan du som bara sitter ner någon timme om dagen ofta kan komma undan med en enklare modell.

3

Se efter vilken mekanik som ingår

Att stolen är snygg och skön må vara viktigt, men se även efter vilka funktioner som finns. Kan du till exempel höja och sänka nackskyddet så att det faktiskt stöder din nacke, och kan du få armstöden i höjd med armbågarna när du sitter med armarna böjda 90 grader? Tänk genom vilka funktioner som du behöver, och välj sedan ut rätt stol för dig baserat på detta.

4

Välj rätt material och höjd

Att välja rätt material och höjd för din kontorsstol är något mycket individuellt, men likväl viktigt. En riktlinje är att en stol med kort rygg oftast passar bättre för dig som är kort, medan en med lång rygg passar bättre för dig som är lång. Om du vet om att du har lätt för att bli varm är en stol med nätrygg också särskilt bra då de släpper genom luft.