Kontorsmöbler
– inspiration och trender

Letar du efter kontorsinspiration? När man tänker på kontor ser många framför sig ett grått och trist rum med obekväma stolar som man sitter på från morgon till kväll. Det behöver dock inte vara så, vare sig om du ska inreda ett modernt kontor till ditt företags lokaler eller om du letar efter hemmakontor inspiration. Man brukar säga att form följer funktion, och det är ofta sant, men när det gäller arbetsro så skulle man ofta lika gärna kunna säga att form är funktion.

Det finns flera trender och tankesätt inom inredning av kontor, och sanningen är att vad som är rätt val beror på målet och storleken på kontoret och verksamheten. Du som ska ha ett hemmakontor har inte samma förutsättningar och behov som ett litet, ett mellanstort eller stort företag – och kontor för telefonförsäljare ser inte likadana ut som kontor för kreativa yrken, inte heller vad gäller vilka kontorsmöbler som väljs. DPJ.se är en välkänd aktör inom kontorsinredning och har lösningar för alla typer av kontor.

4 trender för att inreda kontor 2022

1

Viktigt med ergonomi

Om du inför en kontorsinredning letar inspiration och vill få till något som uppfyller både form och funktion så är det en bra idé att ta en titt på ergonomiska kontorsmöbler. När du till exempel skaffar höj- och sänkbara skrivbord till kontoret får personalen möjlighet att båda sträcka på benen och att sitta ner på sina kontorsstolar – något som inte bara är bra för blodcirkulationen utan också för att motverka att du och din personal, som så många gör, råkar sitta framåtlutade vid datorn och därmed skadar ryggen.

2

Ordna ett separat, trevligt utrymme för rast

Vissa tror att verksamheten blir så effektiv som möjligt om personalen lämnar sina skrivbord så lite och sällan som möjligt – vissa låter till och med sin personal äta lunch vid skrivbordet – men det är helt fel tänkt. Du är som mest effektiv om du ges möjlighet att helt släppa jobbet under din rast då detta motverkar stress. Ordna därför när du ska inreda kontor även ett avskilt område inrett på ett mysigt sätt med fåtöljer eller soffor, där personalen kan ta det lugnt på rasterna.

3

Möjlighet till både öppen och stäng planlösning

Öppen planlösning pratas det mycket om. I vissa yrken är det riktigt bra att kunna få röra sig mellan sitt och sina kollegors skrivbord för att lättare kunna samarbeta – men det är också bra att ha möjlighet till stängda rum för bättre koncentration. En bra lösning som vissa använder i inredning av sina kontor är att skaffa skrivbord med hjul på, som lätt kan flyttas runt – andra väljer att skaffa flera uppsättningar dockor till personalens bärbara datorer så att de lätt kan ta med sig laptoppen runt, eller en kombination av de två.

4

Var inte rädd för färg

Föreställer du dig ett grått eller vitt rum när du tänker på kontor? Det är inte fel att använda ljusa färgar, men likväl är det inte fel att använda sig av färger i dekoren, om inte annat så som accent till det mer neutrala. Det gäller inte heller bara färgen på väggarna, utan även på de kontorsmöbler du väljer, då något av det viktigaste när det gäller inredning för att det inte ska kännas stökigt är att se rummet som en helhet.