Designlampor

Designlampor kan verkligen få ett helt rum att lyfta. Förutom att belysa rummet så kan en designlampa ge rummet både karaktär och stil. Här går jag in lite djupare i olika typer av designlampor, klassiska såväl som moderna, samt tipsar om hur du kan komma lite billigare undan om du vill köpa designlampa.

Klassiska designlampor

Klassiska designlampor är en bra investering för dig som vill köpa en tidlös lampa som håller år efter år och som inte blir omodern. Fyll hemmet med klassiska designlampor och du kommer inte att ångra dig. I dag är det enkelt att köpa designlampor online, och det är bara att skicka tillbaka om du skulle ångra dig. Via hemsidor som Greatlight kan du köpa klassiska designlampor online från flera kända varumärken.

Älskar du precis som mig designlampor? Då måste du testa dina kunskaper om hur mycket du kan om klassiska designlampor i det här quizet på Elle.se.

Exempel på klassiska designlampor – Mina favoriter:

Gräshoppa golvlampa från Greatlight. En riktig klassiker som är från Greta M. Grossmans mest ikoniska lampserier. Gräshoppan designades 1947 och har sedan dess varit en älskad designklassiker av många.

Louis Poulsen PH 5 från Greatlight är en riktig klassiker som designades av Poul Henningsen under 1958. Det här är en lampa som passar i de flesta hem och som aldrig kommer gå ur tiden.

Inspireras av fler klassiska designlampor i den här artikeln på Skonahem.com.

Moderna designlampor

Lampmarknaden fullkomligt kryllar av moderna designlampor och det verkar inte nått sitt slut på långa vägar, och jag kan verkligen förstå varför. En modern designlampa kan verkligen ge det moderna hemmet det där lilla extra som gör att det känns komplett. Här tipsar jag om några av mina favoriter inom moderna designlampor just nu. Alla modeller finns hos Greatlight – och många fler moderna designlampor för dig som vill samla än mer inspiration. De har många kända varumärken i sitt sortiment.

Exempel på moderna designlampor – Mina favoriter:

Kizu, New Works bordslampa från Greatlight. Lampan designades av Lars Tornøe för New Works och blev snabbt en klassiker i moderna hem.

Fritz Hansen Night Owl från Greatlight har en enkel och modern design, men den ovala lampskärmen tillsammans med den koniska basen ger lampan otrolig karaktär och skapar en modern designlampa med personlighet.

För än mer inspiration kan jag tipsa om den här artikeln på Houzz.se som lyfter upp 10 moderna lampikoner du inte vill missa.

Begagnade designlampor

Ett riktigt bra alternativ om du vill köpa designlampor online är att kolla efter begagnade designlampor. Det är dessutom ett bättre alternativ för miljön. På sidor som Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace är det många som säljer begagnat. Oavsett om du letar efter en specifik modell, märke eller bara vill ha en snygg designlampa är jag övertygad om att du kommer kunna hitta något som faller dig i smaken via någon av dessa sidor.

Billiga designlampor - Kopior

Om du inte alls är speciellt intresserad av att din lampa ska ha ett särskilt märke, finns det såklart billiga designlampor som är kopior. Hur moraliskt rätt det är kan ju vara en annan diskussion, men det finns ju faktiskt en hel marknad för billiga designlampor och rena kopior. Sen vad som är en kopia kan också diskuteras. Till exempel affärer som Jysk och Rusta ser man ofta inspireras av dyra designlampor, men det behöver kanske inte heller vara fel. Så om du är ute efter en specifik modell på en designlampa, men kanske inte vill lägga så mycket pengar på den kan det vara en idé att kolla in deras sortiment.

4 saker att tänka på när du ska köpa designlampa

Funderar du på att köpa en designlampa så bör du läsa detta först. Här delar jag med mig av 4 viktiga saker att tänka på när du ska köpa designlampa.

1

Samla inspiration först

Att köpa designlampa kan vara ett stort steg, då prislappen ibland kan sticka iväg, så därför tycker jag att du ska ta dig tid att verkligen samla ordentligt med inspiration innan du beställer hem något. Via exempelvis Instagram kan du samla massvis med inredningsinspiration, men jag vill även slå ett slag för Pinterest som är perfekt för att leta inspiration. Jag kan exempelvis tipsa om den här tråden på Pinterest som jag använde mycket när jag letade taklampa nyligen.

2

Beställ hem designlampor online och testa

Om du har bestämt dig för en lampa är det hög tid att klicka hem den. Det jag gillar med att handla online är smidigheten. Jag beställer hem, behåller lampan i några dagar och testar hur den känns. Ska jag lägga flera tusen på en designlampa så vill jag först avgöra om den verkligen är rätt – och om så inte är fallet är det inte värre än att skicka tillbaka den. Tänk bara på att kanske inte slita upp alla förpackningar direkt, eftersom det ibland kan vara svårt att göra en retur då.

3

Det dyraste är inte alltid det bästa

Om du har lite koll på designlampor så vet du att priserna snabbt skjuter i höjden, men kom ihåg att det dyraste inte alltid är det bästa. Precis som jag varit inne på ovan fungerar det minst lika bra att handla designlampor begagnat. Dessutom tycker jag inte att prislappen ska få styra valet av lampa. Bara för att en lampa är trendig eller ger ”status”, så är det kanske inte den bästa lampan för just ditt hem.

4

Ta hjälp av en inredningsarkitekt

Känns det svårt att välja, eller kanske har du ingen aning om vad för typ av lampa du faktiskt behöver? Då tycker jag absolut att du ska ta hjälp av en inredningsarkitekt som kan hjälpa dig att hitta den rätta lampan som passar hemma hos dig. Vid val av designlampa tycker jag att man ska vara lite extra noggrann och eftertänksam. Förhoppningsvis ska du ha lampan i många år.